Welkom op de website + een recap van ons eerste jaar

Hoi!

Leuk dat je de website van de Jongerenraad Diemen hebt weten te vinden. Wij zijn zeer enthousiast en wij hopen dat ook jij de Jongerenraad gaat zien als één van de belangrijke dingen die Diemen zo leuk maken om als jongere te wonen (#DaaromDiemen!).

Aangezien dit onze eerste post is en we al een tijdje onderweg zijn, willen we je in deze post een klein overzicht geven van wat we allemaal hebben. We bestaan nu 18 maanden, waarin we vele hoogte (en al enkele diepte-) punten hebben meegemaakt. In elk geval hebben we de stem van jongeren laten horen in de adviezen die we hebben gegeven en hebben we mee gedaan aan verschillende activiteiten. Als slot lees je hier ook waar we nu al mee bezig zijn en waar we de komende maanden mee aan de slag zullen gaan!

Jullie stem: Onze adviezen

Sinds wij zijn opgestart in 2015, hebben wij veel adviezen uitgebracht. In 2015 hebben wij onder andere advies gegeven over de Diemerfactory, het jongerenplatform SAM en de WMO in Diemen. Ook dit jaar hebben wij adviezen uitgebracht. In februari 2016 hebben wij advies gegeven over de festivals in het Diemerbos die in de zomer zijn gehouden. Ons advies was om vier weekenden lang festivals te houden. Diemense jongeren gaan graag naar de festivals en vinden het Diemerbos hier een goede locatie voor. Daarnaast gaat een deel van de opbrengsten naar Staatsbosbeheer, zodat het bos goed onderhouden kan worden.

Wij hebben in februari ook advies gegeven aan RTV Diemen. Hun programma is vrijwel uitsluitend gericht op niet-jongeren. Wij hebben RTV Diemen aangeraden het programma meer op jongeren te richten en bijvoorbeeld Youtube te gebruiken. Ook hebben wij geadviseerd om ook uit te zenden via hun eigen website, in plaats van alleen via televisie.

In augustus hebben wij advies uitgebracht over sport in Diemen. Op dit moment heeft SV Diemen behoefte aan een extra voetbalveld en heeft TIW Survivors juist velden die buiten de zomer weinig gebruikt worden. Ons advies is om de twee sportverenigingen een veld te laten delen zodat de ruimte zo goed mogelijk wordt benut en beide sportclubs niet benadeeld worden.

Waar je ons ook zag: Activiteiten

We hebben de laatste tijd ook veel andere dingen gedaan. In mei zijn drie van onze leden (Erica, Lisanne en Alysa) naar Den Haag gegaan om te praten met Vera Bergkamp, Tweede Kamerlid van D66. Wij hebben het gehad over de jeugdzorg in Nederland en in Diemen. Daarna hebben wij een rondleiding gekregen door de Tweede Kamer.

In juni hebben wij een pizza-avond georganiseerd met de gemeenteraad, wethouders en de burgemeester. We hebben met hen gepraat over allerlei onderwerpen, zoals betaalbare woningen voor studenten en starters, eenzaamheid onder jongeren en het LHBT-beleid in Diemen.

Dit jaar hebben wij met een kraam op het Loswalfestival gestaan. Ook hebben wij, net als vorig jaar, met een kraam op de zaterdag van het Diemerfestijn gestaan. Ons doel is telkens om in contact te komen met jongeren in Diemen. Volgend jaar zullen wij er waarschijnlijk weer staan, dus kom dan vooral gezellig langs en vertel ons wat je van Diemen vindt!

Toekomst: Wat gaan we nu doen?

We hebben dit jaar al veel gedaan maar het jaar is nog lang niet voorbij! Wij zijn op dit moment aan het kijken of het mogelijk is om meer te organiseren voor Diemense jongeren tussen de 12 en 17. Jongeren van die leeftijd hebben namelijk bij ons aangegeven dat er weinig te doen is. Wij willen ervoor zorgen dat er leuke evenementen komen. Denk hierbij aan meerdere feesten in Diemen.

Ook kijken we of er misschien een vaste locatie kan worden gemaakt waar jongeren tussen de 12 en 17 elkaar kunnen ontmoeten. De Diemerfactory is helaas gesloten en kan dus niet meer hiervoor worden gebruikt. Wij hopen een plek te vinden die goed bereikbaar is voor alle jongeren in Diemen van die leeftijd.

Wat we volgend jaar gaan doen blijft nog even geheim. We zijn in ieder geval van plan iets leuks te organiseren dat te maken heeft met de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017!

Wil je meer weten over wat we hebben gedaan en wat we nog willen doen? Download dan hier ons jaarverslag!