Bijdrage dodenherdenking 2017

Onderstaand de toespraak van Guy, die hij voordroeg tijdens de dodenherdenking. Andere toespraken, waaronder het mooie gedicht van onze Kinderburgemeester Marit, kan je kijken op de website van het Diemernieuws.

“Hoe slecht of mooi mijn dag ook is, het dagelijkse leven dat ik leid schets ik als een cadeau van de geschiedenis. Een heerlijk gevoel van vrijheid heerst in mijn lichaam. Met een glimlach lopend door de straten teken ik mijn weg naar een mooie toekomst. Die huidige vrijheid is ons gegund door diegenen die zich tot de dood hebben verzet voor Nederland. Men zou daarom, elke dag weer, in gedachten moeten hebben dat zij ons land gebouwd en verdedigd hebben. Zij, die hun toekomstplannen ontnomen zagen, zijn in verschillende opzichten onze ouders.

Op 4 mei herdenken wij van de Jongerenraad de omgekomen soldaten en burgers. Wij, van de opkomende generatie, dienen de herdenking van onze doden door te zetten, en bewust te raken van het feit dat wij mogen doen en zeggen wat wij willen, ongeacht onze huidskleur, seksuele voorkeuren en religie. De normen en waarden die door de soldaten elke dag worden verdedigd moeten ook wij, jongeren, koesteren. En ook als wij ons af en toe in het donker bevinden moeten wij beseffen dat wij in een prachtig, tolerant en vrij land wonen.

Met trots en eer kijken wij terug naar diegenen die ten koste van hun leven onze vrijheid hebben gemaakt. Over 20, 40, 70 of 100 jaar zou dat onveranderd zijn. Leef, doe, dien, wees gelukkig, maar vergeet niet waar dit fantastische cadeau vandaan komt.”

[whohit]blog 5 mei 2017[/whohit]